Site Overlay

Duș cu apă rece sau caldă?

Mereu m-am contrazis pe această temă. Ba că nu e bun duşul cu apă rece, ba că e bun. Ba că cel cu apă caldă/fierbinte e ideal, ba invers. Nici nu mai știam ce să mai cred, până într-o zi când mi-a venit ideea să mă informez despre acest subiect.

Adevărul este că în ambele cazuri sunt avantaje și dezavantaje. Acum depinde de tine ce vrei să alegei și cum vrei să îți fie influențat corpul/organismul.

Voi începe a vorbi despre cel mai iubit și mai comun mod de a face duş şi anume cel cu apă caldă. Cred eu că este comun pentru că în toată viața mea am întâlnit doar o persoană căreia să îi placă dușul cu apă rece. Și aici nu mă refer doar pe timp călduros ( cine nu iubește senzația unui duș rece într-o zi toridă de vară ? ) ci pe toată durata anului.

image

 

Avantajele duşului cu apă caldă

Calmează durerile musculare. Asta știam și eu de când eram la școală și în echipa de volei dar am și citit. Apa caldă/fierbinte ajută la eliminarea tensiunii şi durerii din muschi. Bine înțeles cu puțin ajutor de la aspirină și câteva ore de odihnă.

Înmoaie mucoasa. Cu toții am fost răciți măcar o dată în viață. Probabil cunoști și tu tot felul de leacuri băbești cu abur și băi fierbinți la picioare. Efectul unui duș fierbinte și a aburului este destul de puternic cât să înmoaie mucoasa și astfel face mai ușoară eliminarea ei.

      Deschide porii. Apa caldă are efect și asupra pielii. Aceasta înmoaie pielea ajutând la exfoliere, elimină toxinele. În plus deschide porii și curățarea pielii este mai eficientă.

       Sporește circulația. Despre acest aspect am citit mai mult dar pe scurt apa caldă relaxeaza fibrele musculare netede din pereții vaselor sangvine, astfel ele cresc în diametru, şi are drept rezultat sporirea afluxului de sange.

Dezavantaje

     Usucă pielea și părul. Asta cred că știm deja și dacă părul îl ferim de apă firbinte așa ar trebui să facem și cu pielea. De preferat ar fi ca apa să fie caldă nu fierbinte dar indiferent de preferință după un duș cald/fierbinte este recomandat aplicarea unei creme hidratante în primele 5 minute după, când porii sunt încă deschiși favorizând absorbția bunătăților din cremă.

image

Gândul la a face un duș rece când afară e urât și frig îmi face pielea de găină. Dar de când am aflat care sunt beneficiile am zis să încerc, nu numai vara, ci pe tot parcursul anului. Ce-i drept eu nu am prea suportat senzația la început dar m-am obișnuit. Încerc cât mai des să fac duș rece dar trișez și doar la final mă clătesc cu apă rece. Iar de curând am aflat că alternarea apei calde cu rece se mai numește duș scoțian.

Avantaje

      Îmbunătățesc circulația. Este singurul aspect pe care eu deja îl cunoşteam. Se spune că pa rece face ca sângele sa se ducă spre organe pentru a le ține calde, efectele apei calde fiind invers îndreptând sângele către suprafața pielii.

      Antidepresiv. Nu am ştiut acest factor dar am citit că în urma unei cercetări facute la departamentul de radiologie si oncologie al  Universitatii Virginia Commonwealth School of Medicine indică faptul că duşurile cu apă rece stimuleaza „zona albastra” a creierului, sursa principală a creierului de noradrenalina – o substanta care poate înlătura depresia. – See more
Explicația ar fi simplă: șocul produs la intrarea în contact cu apa rece activează sistemul nervos simpatic (responsabil pentru reacția de fugă sau luptă în situații periculoase) şi ajutând la eliberarea noradrenalinei, produs care atenuează depresia.

      Mărește sistemul imunitar. În timpul cercetării s-a observat o crestere a celulelor albe care se lupta cu viruşii. Specialiştii spun că, creșterea metabolismului, rezultat al încercării corpului de a se încălzi, activeaza sistemul imunitar pentru a produce mai multe astfel de celule. Eu mereu am crezut că ceea ce bunica o sfătuia pe mama și anume să ne lase să ne ” călim ” a avut efecte benefice în întărirea imunității și ca rezultat eu una nu am fost foarte bolnăvicioasă.

       Creste energia. Asta cred că am resimțit cu toții şi anume după fiecare duș rece ne simțim plini de viata gata de orice. Inima pompează rapid sânge prin corp, ceea ce ajută la eliminarea letargiei.

Îmbunătăţeşte aspectului pielii şi părului. Noi deja ştim că este una dintre cele mai bune metode de menţinere a hidratarii părului şi pielii deoarece apa rece ajută la închiderea porilor, prevenind pătrunderea impurităţilor. De asemenea temperatura scăzută contribuie şi la reducerea pierderii uleiurilor naturale ale pielii şi scalpului, cauză a deshidratării şi apariţiei mătreții.

Dezavantaje

Dacă nu utilizăm apa rece corect, și. anume întâi obişnuirea corpului cu temperatura scăzută, poate duce la apariția răcelii, a sinuzitei. De asemenea știm că apa rece amorțește virușii însă dacă nu continuăm ritualul și apoi facem duș cu apă caldă/fierbinte nu facem altceva decât să îi trezim la viață și de aceea riscăm să ne îmbolnăvim.

Experiența mea cu apa rece este pozitivă, chiar dacă nu este preferata mea. Îmi place la sfârșitul dușului să mă scufund sub un jet de apă rece, atât cât suport pentru a reface elasticitatea pielii și a o tonifia.

Sunt curioasă să aflu și părerea voastră așa că vă aștept la comentarii. Cu drag, să aveți o săptămână frumoasă!

Sursa: photo1 photo2

Like ☆ Share ☆ Follow Me :
FacebookBloglovin

Author: Mara

Makeup artist, blogger si vlogger. Norocul face sa-mi pot exprima creativitatea atat in job-ul de zi cu zi, ca makeup artist, cat si prin scrisul pe acest blog, prin fotografiile pe care le fac modelelor sau poduselor si videoclipurile pe care le creez pentru canalul de YouTube. Toate se imbina perfect si le puteti descoperi rand pe rand pe acest blog devenit baza a tot ceea ce fac.

6 thoughts on “Duș cu apă rece sau caldă?

 1. Pe mine nici daca ma bati nu ma convingi sa ma spal cu apa rece. Nici macar vara! Cred ca daca ar fi dupa mine si vara as face aburi in baie. Si da, mi se usuca pielea tare pe timpul iernii 🙁

  1. Hahahahahah:)) Te înțeleg nici mie nu îmi place. Nici măcar pe păr. Dar m-am învățat să mai reduc din căldura apei.. să fie mai călâie.. și la sfârșit de tot o fac răcoroasă. Dar să trec numai pe rece nu cred că voi putea.

  1. Am încercat să ofer cât mai mult în cât mai puține cuvinte.. și țin minte cât de greu mi-a fost mie când a vrut să mă informez din cauză că, peste tot ( diferite site-uri ) scria la fel, copy-paste. Mulțumesc mult! Cu puțin antrenament vrei reuși :)))

 2. Buna. 1 din 20 sau 30 de dușuri îl fac cu apă călduță. E bine din cînd în cînd un duș cald pentru păr. Dar tot termin dușul cu apă rece. Mă simt mai bine cu apă rece.
  Aleg duș rece.
  Un sfat din experiența proprie. Începeți la începutul verii. Cu apă călduță. Peste o lună cu apă rece. Un cardio de jumate de ora înainte de dus rece. Prima iarnă, cît de rece puteți. A 2 iarnă cît de rece puteți. Și așa în continuare. Așa am ajuns la al 6 an.
  Am 41 de ani.
  Am observat că tolerez mai bine frigul. Și dacă simt că este foarte frig, 5 sau 10 minute de cardio și m-am încălzit.
  Succes tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2020 MARA. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes
Scroll Up